woensdag 30 september 2015

Toekomstige Zonnepanelen bezitters, Hoeveel betaalt u eigenlijk aan energie, en hoe zit het nou met die heffingskortingen?


Heffingskorting met Zonnepanelen.

De vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting genoemd) geldt voor locaties met verblijfsfunctie, zoals een woonhuis of kantoor. Deze heffingskorting of vermindering energiebelasting is een vast bedrag over 365 dagen per elektriciteitsaansluiting dat in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. Is uw energierekening over een periode korter of langer dan 365 dagen (een jaar), dan wordt de heffingskorting of vermindering energiebelasting verrekend met het aantal dagen waarover uw jaarrekening gaat. Bijvoorbeeld: de elektriciteitslevering is gemeten over 357 dagen. Uw heffingskorting is dan € 385,53 / 365 dagen x 357 dagen = € 377,08.

Waarom dit onderwerp?
Het is al weer een tijdje terug dat ik dit onderwerp naar voren bracht in de markt. Toch is het niet onbelangrijk dat de gemiddelde consument, geïnteresseerd in zonnepanelen, begrijpt hoe hij als het ware word beduveld door de energiemaatschappij met de energienota.

Voorbeeld 1:
Uw verbruikt geen energie ( 0 kWh ). U heeft wel een aansluiting op het elektriciteitsnet. In dit geval krijgt u dan 377 euro op jaarbasis terug.

Voorbeeld 2:
U verbruikt weinig energie ( 2000 kWh ). Uw werkelijke kosten zullen dan ca 460 euro per jaar zijn. Echter, door de heffingskortingen is uw termijnbedrag maar ca. 20 euro per maand. 

Voorbeeld 3:
U verbruikt gemiddeld energie ( 4000 kWh ). Uw werkelijke kosten zijn dan 920 euro per jaar. Uw maandbedrag zal blijven steken op ca. 60 euro per maand.......

Als u dus de terugverdientijd van uw zonnepanelen aan het berekenen bent, let hier dan op. De terugverdientijd kunt u het simpelste berekenen met 23 cent per kWh op basis van de opbrengst van uw systeem. Dit is de gemiddelde prijs die consumenten in Nederland betalen (met een lager verbruik dan 10.000 kWh op jaarbasis), want of u nu zonnepanelen heeft of niet, u heeft ALTIJD recht op de heffingskorting.

Uiteraard doet uw energieleverancier er alles aan om uw nota zo moeilijk mogelijk te maken zodat u er zo min mogelijk van begrijpt. Hij/zij zal u vertellen dat de zonnepanelen, als u maar 20 euro per maand betaald, toch echt helemaal niet nodig zijn en dat het heeeeeeeel lang duurt alvorens u ze heeft terugverdiend. Dit is een behoorlijke denkfout. Als u uw rekening op 0 ( kWh ) zet, bespaart u geen 20 euro per maand, maar u krijgt ook nog eens de 377 euro terug, die u onder normale omstandigheden ( zonder zonnepanelen ) dus niet zou terug krijgen, immers zonder zonnepanelen zult u bijna altijd meer energie verbruiken dan de heffingskorting.

Zelf testen?
Op gaslicht.com kunt u dit naar hartelust testen. Vul uw gegevens in met een verbruik van 10 kWh op jaarbasis en u zult zien dat de energieleveranciers u gaan terugbetalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten