donderdag 1 oktober 2015

Wekt u meer energie op dan u verbruikt met uw zonnepanelen? Zonde!!


Het opwekken van Zonne-energie:
U wekt zelf duurzame zonne-energie op. Een deel van deze energie verbruikt u direct zelf. De rest levert u terug aan het openbare elektriciteitsnet. Maar als de zon niet schijnt heeft u ook energie nodig. Deze energie levert uw energiebedrijf.

Wat is salderen?
Op uw energierekening staat hoeveel energie u geleverd heeft gekregen van het energiebedrijf. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u heeft terug geleverd met uw zonnestroom systeem afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Het salderen is opgenomen in de Elektriciteitswet van 1998, dit betekent dat iedere energieleverancier verplicht is om hieraan mee te werken. In deze constructie krijgt u dus hetzelfde bedrag terug voor de geleverde energie als dat u voor uw energie betaalt (23 cent per kWh)

Wekt u meer energie op dan u verbruikt? Zonde!!
Levert u jaarlijks (dus over een heel jaar gezien) meer energie terug aan het elektriciteitsnet dan dat u heeft verbruikt, dan krijgt u een terugleververgoeding (kale energieprijs van € 0,07, naar voorbeeld in tabel 1). De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier, informeer hierover bij uw energieleverancier.

Waarom dit zo belangrijk is:
Het is verstandig om uw toekomstige situatie over een periode van 10 jaar goed in te schatten. Heeft u nu bijvoorbeeld een verbruik van 4000 kWh met 3 kinderen van 14 , 16 en 18 jaar, dan is het goed mogelijk dat als over 6 jaar de kinderen het huis uit zijn/gaan uw verbruik is gehalveerd. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de apparaten in uw huis steeds zuiniger worden. De nieuwe koelkast, de nieuwe TV maar ook de nieuwe computers etc. ze worden allemaal zuiniger.

Tot slotte mijn advies:
  1. Zijn de kinderen het huis uit en verwacht u geen aankopen te doen op korte termijn die uw stroomverbruik aanzienlijk verhogen? Dimensioneer uw systeem dan op maximaal 80% van uw jaarverbruik.
  2. Zijn uw kinderen Jonger dan 10 jaar? U kunt er dan vanuit gaan dat de kinderen nog wel even thuisblijven. Een goede rekenregel is om dan 80% aan te houden van uw huidige verbruik.
  3. Zijn uw kinderen ouder dan 15 jaar? Pas dan op en neem een goed overwogen beslissing. Het afdekken van 50 to 60% van uw verbruik is meer dan genoeg en probeer uzelf een goed beeld te vormen hoeveel energie uw kinderen thans thuis verbruiken. Denk hierbij aan de hoeveelheid wasgoed (wasmachine / wasdroger deze apparaten verbruiken doorgaans de meeste energie en dit kan zomaar worden gehalveerd) en de hoeveelheid computers en andere zaken die aan staan in uw huis. Zelfs de koelkast kan nog wel eens halveren qua verbruik, immers de minder producten u in de koelkast zet om te koelen, de minder energie dit apparaat verbruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten